Sa razvojem tehnike i tehnologije izrade materijala, pre dvadesetak godina, počela je prava revolucija u svetu alpskog skijanja. Pojavile su se karving skije tj. skije sa naglašenim bočnim lukovima koje su u mnogome doprinele da skijanje postane zabavnije ali i pristupačnije velikom broju ljudi. Nova oprema dovela je do velike ekspanzije skijanja, pre svega kao rekreativne aktivnosti, dok je takmičarsko skijanje već nekoliko godina u vrhu svetske popularnosti. S’ obzirom na to da zima dolazi i prave se planovi za odlazak na planinu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći ukoliko se budete odlučili za kupovinu skija:

– Prema kvalitetu materijala skije mogu da se svrstaju  u više kategorija. Skije najslabijeg kvaliteta namenjene su uglavnom najmlađoj populaciji i početnicima. Takođe, skije u ovoj kategoriji su vrlo česte u ski-renti jer nisu namenjene za dugogodišnju upotrebu. Skije više kategorije napravljene su od kvalitetnijeg materijala u kombinaciji sa drvetom ili fiberglasom. One su najpogodnije za rekreativce jer omogućavaju dovoljno kvalitetne zaokrete, a sa druge strane i dovoljno su komforne za celodnevno skijanje. U okviru ove grupe postoje skije različite tvrdoće. Skije koeficijenta krutosti 5-7 namenjene su manje iskusnim skijašima i deci. Ovde spadaju Elan Speedwave, Elan Amphibia, Fisher Progressor, Atomic Metron, Rossignol Oversize… Tvrđa skija, koeficijenta krutosti 7-9 ima složeniju strukturu, samim tim veću centralnu i torzionu krutost, pa skijaš mora više energije da utroši kako bi napravio zaokret. Takve skije spadaju u red visoko rekreativnih skija i namenjene su iskusnijim skijašima. Skije napravljene od najkvalitetnijeg drveta u kombinaciji sa materijalima kao sto su titanium, magnezium itd. spadaju u najvišu klasu. One imaju „sandwitch“ strukturu (materijali su slojevito poređani), a indeks krutosti je 10 tako da su namenjene samo dobrim skijašima, osobama sa velikim skijaškim iskustvom i takmičarima. U ovu grupu spadaju Elan SLX i GSX, Atomic SL i GS, Völkl Racetiger…

-Ukoliko ste ljubitelj dubokog snega i „off road“ skijanja, preporuka su tzv. „fat“ skije. One su znatno šire i nešto duže od skija predviđenih za stazu. U poslednje vreme su te skije ili kako ih još mnogi zovu „freeride“ skije izuzetno popularne širom sveta.

-Radius skija se odnosi na njihove bočne lukove, uz predpostavku da je spoljna ivica skije deo kružnice koju ona može opiše. Radius zavisi od odnosa dužine i širina pri vrhu, na sredini i na repu skije i varira od 12 do 45 metara. Najmanji radius imaju skije koje su namenjene za brze i dinamične zaokrete (slalom), dok su skije sa većim radiusom namenjene velikim i dugačkim zaokretima. Rekreativci obično biraju skije sa radiusom 14-16 metara, međutim tu treba biti obazriv. Skije sa manjim radiusom su veoma osetljive, vrlo brzo menjaju pravac kretanja i reaguju čak i na najmanje pokrete. Preporuka je da oni manje iskusni odaberu skije sa većim radiusom, 16-18m.

-Dužina skija za rekreativce obično iznosi od 10 do 15cm manje od telesne visine, zavisno od toga u kojoj je dužini proizvođač napravio skiju za koju ste se opredelili. Za takmičare postoje jasno definisana pravila koje svake godine izdaje Svetska skijaška federacija – FIS.

– S’ obzirom na velike razlike u cenama, kao i ogroman broj modela nije lako odlučiti se. To što je skija skupa ne znači da je najkvalitetnija u svojoj klasi, a još manje da je pogodna za nekoga ko prvi put staje na skije.  Skija bi trebalo da vam pruži užitak i zabavu na snegu i zato ona mora da bude u skladu sa vašom telesnom konstitucijom i stilom skijanja.

Evo još nekih stvari koje bi trebalo da znate:

– Sa novim skijama treba početi polako, par dana uskijavanja je neophodno. Svake skije se, upravo zbog navedenih karakteristika, drugačije ponašaju u različitim uslovima na snegu.

-Ako već imate svoje skije, pre svakog odlaska na planinu  potrebno je da ih odnesete u servis. Tako ćete  od njih uvek moći da dobijete maksimum i produžićete im vek trajanja.

Najvažniji savet ostavili smo za kraj. NE PRECENJUJTE svoje sposobnosti i pravite češće pauze!

Ivan Rakić
Instruktor skijanja
SNOW STARS TEAM

Jedno reagovanje »

  1. Svaka vam čast! Na toliko sajtova sam išao a nigde pravih usmerenja o tvrdoći skija kao ovde. Postoji li vaš forum gde mogu postaviti konkretna pitanja o izboru opreme ili mogu putem ovog prostora? Unapred hvala!

Postavi komentar